• Dagprogramma
  • Optocht
  • Compleet dagje uit
  • Geschiedenis

 

                     

Het bestuur, v.l.n.r. op de foto; Bart Jansma (spreekstalmeester), John Duiven (Kroniek), Arie Groen (secretaris), Petra Godschalk (lid), Rienk Mud (voorzitter), Siem Huijbers (gerij), Max Hopmans (penningmeester), Jan Benit (programmaleider).

 

Klik hieronder om de bestuurs en ANBI gegevens te bekijken. Wij zijn een Culturele Anbi instelling, daarom levert uw gift u extra 25% aftrek op van de belasting.

 

Klik hier voor de balans 2021. 

 

Wat doet de Westfriese Folklore?

 

De Westfriese Folklore, voluit Stichting Bevordering Westfriese Folklore, stelt zich ten doel het behouden en uitdragen van Westfries cultureel erfgoed. Daartoe wordt al meer dan een halve eeuw in de zomermaanden een aantal Westfriese marktdagen georganiseerd. Donderdag is in Schagen van oudsher de marktdag.

Als het weer het toelaat, is tijdens 10 Westfriese donderdagen een historische optocht te bewonderen. In deze optocht lopen ongeveer driehonderd vrijwilligers in originele Westfriese klederdracht mee. Daarnaast rijden er ook 20 tot 25 historische ‘aanspanningen’ in de optocht. Het geheel geeft een beeld van hoe men zich kleedde in Schagen rond 1900, een stadje dat toen nog een louter agrarisch karakter had.

Iedere Westfriese donderdag heeft een eigen thema. In het rolmenu ‘programma’ hierboven kunt u zien welke thema’s dat zijn. Op het marktplein rond de kerk worden tal van activiteiten georganiseerd passend bij het betreffende thema. Voor iedere dag is er een draaiboek. Zo’n draaiboek bevat een aantal vaste, jaarlijks terugkerende en daarnaast wisselende, variabele onderdelen.

Eind februari, begin maart van elk jaar begint het bestuur al met de eerste voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. Het gaat daarbij niet alleen om de 10 donderdagen, maar ook om de ‘Missverkiezing’, die (in juni) twee weken voor de eerste Westfriese markt wordt gehouden. Een deskundige jury beoordeelt tijdens deze verkiezing de kostuums van de deelnemende dames op authenticiteit en uitstraling. De winnares wordt tot ‘Miss Westfriesemarkt’ gekroond en zij mag op de sjees meerijden vooraan in de optocht.

Achter al deze activiteiten gaat een grote groep vrijwilligers schuil die zich bezighoudt met uiteenlopende zaken als het onderhoud van het rijdend materieel en kledingherstel en uitleen (de Folklore beschikt over een grote collectie kostuums die door ‘meelopers’ in de optocht geleend kunnen worden).

Tal van zaken worden geregeld in de diverse werkgroepen zoals de koetsiersvergadering, de onderhoudsploeg, de ‘kappenclub’ en de kleding uitleen.

Tijdens het seizoen vergadert het bestuur tweewekelijks. Er wordt twee weken vooruit gekeken, waarbij in de draaiboeken de puntjes op de i worden gezet en de voorafgaande twee weken worden geëvalueerd.

Alle spullen zijn weer opgeborgen en waar nodig hersteld. De rijtuigen worden weer in de rijtuigenloods gezet, al waar zij kunnen worden bewonderd door bezoekers van Museumboerderij Vreeburg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatste nieuws

Cheque van de Rotary.

Meer

Kostuum presentatie en veiling 4 februari in Alpha te Schagen.

Meer

Poster en folder 2023

Meer

Meer nieuws

Agenda

Westfriese Folklore, Kledinguitleen

12 juni 2023 - 19:00 uur

Westfriese Folklore, Kledinguitleen

13 juni 2023 - 19:00 uur

Westfriese Folklore, Kledinguitleen

14 juni 2023 - 19:00 uur

Miss Westfriesemarkt verkiezing

15 juni 2023 - 20:00 uur

Westfriese Folklore, Kledinguitleen

17 juni 2023 - 11:00 uur

Meer agenda

Agenda

  • 12 juni
  • 13 juni
  • 14 juni
  • 15 juni

 

Westfriese Folklore Schagen

Noord 29
1741 BA  Schagen

info@westfriesefolklore.nl

Bankr; NL17 RABO 0169 2826 94

Ik doneer €10,= aan de Folklore

Ik doneer €25,= aan de Folklore

Laat een bericht achter

Aanmelden nieuwsbrief

 

Zoeken?

 

 

 

 

Copyright 2023 - Westfriese Folklore Schagen
Inloggen | Sitehand - Website met apps | Ziber - PSD naar html