Jac Vink schenkt koets.

Jac Vink schenkt koets.

Jac Vink schenkt Utrechtse tentwagen aan de Folklore.

Afgelopen zaterdag was het zover, Jac Vink overhandigde  de Utrechtse tentwagen aan Siem Huijberts (hoofd gerij) van de Folklore. De wagen kan komend seizoen zo mee in de optocht!

De Utrechtse tentwagen heeft een aantal kenmerken, zoals de hoog oplopende zijborden en de hoge achterkant, van zijn voorganger in zich, namelijk die van de speelwagen welke veelvuldig voorkwam bij de grotere boeren op het platteland. De Utrechtse tentwagen werd daarnaast voorzien van ellipsveren, stalen assen, lantaarns en Collins/patentassen. De eerste uitvoeringen waren voorzien van een zeildoeken dak met oprolbare zijschermen en met een instap aan de voorkant. Latere uitvoeringen werden voorzien van kleine deurtjes in de zijwand, waardoor het voor de passagiers gemakkelijker werd om in te stappen. De kap van het rijtuig is zwart de rest van de kast van het rijtuig is blank gelakt uitgevoerd. Het rijtuig werd veel op het platteland gebruikt.

Deze tentwagen is één van de eerste exemplaren. Het is voorzien van vetassen. Deze draaien tegen de richting van het wiel in om het vet in de as goed te verdelen en de wielen goed te laten draaien. Later werden dit kogellagers. Het rijtuig is in 1987 gekocht van Adriaan Donker uit Hoogwoud. Het  was in zeer slechte staat, met name de bekleding was volledig vergaan. De wielen hadden in het water gestaan en waren gedeeltelijk verrot. De originele lantaarns waren nog aanwezig.

Er is 1,5 wiel vernieuwd door Piet Voorthuizen in de smederij van Vreeburg. De oude verflagen zijn verwijderd door de schilders van Jac Vink en de koets is door hen volledig gelakt en geschilderd. Tenslotte zijn op het metalen onderstel door Jac Vink persoonlijk de biezen aangebracht als versiering. Daarna is het rijtuig door Martin Plevier bekleed. Aan de binnenzijde met …. Stof en gecappitoreerd. Aan de buitenzijde voorzien van sky-leer.

Toen de koets helemaal gerestaureerd was heeft Jac Vink, eigenaar van de koets vier jaar meegereden tijdens de optocht van de West-Friese donderdagen in Schagen met een Fries paard van Klaas Bredeveld. Destijds chef van de paarden. Daarnaast heeft hij binnen gestaan in zijn schuur en werd niet meer gebruikt. In 2021 heeft Jac Vink de koets geschonken aan de Westfriese Folklore.

01 IMG_5654 - kopie 01 IMG_5654 - kopie
03 IMG_5649 - kopie 03 IMG_5649 - kopie
06 IMG_5644 - kopie 06 IMG_5644 - kopie
07 IMG_5645 - kopie 07 IMG_5645 - kopie
08 IMG_5655 - kopie 08 IMG_5655 - kopie
10 IMG_5662 - kopie 10 IMG_5662 - kopie
02 IMG_5652 - kopie 02 IMG_5652 - kopie
11 IMG_5641 - kopie 11 IMG_5641 - kopie