Nieuwsbrief

ingevoerd op 23-06-2018

In deze nieuwsbrief; Inge van Dijk onze nieuwe Miss, Rienk Mud onze nieuwe voorzitter stelt zich voor, laatste datum kledinguitleen plus wat “huishoudelijke” mededelingen.

MISS WESTRFRIESE FOLKLORE 2018

U heeft het al van alle kanten kunnen horen en lezen: tijdens een drukbezochte verkiezingsavondin Alpha is Inge van Dijk gekozen tot Miss Westfriese Folklore 2018. Vanaf donderdag 28 juni  zit ze tien donderdagen lang op de bok naast Simon Bakker. We wensen Inge veel plezier en succes toe het komende seizoen. De verkiezing was voor het eerst in Alpha, Alpha had alles prima voor elkaar, zelfs een gratis kopje koffie voor alle “suppoters” en een lekker hapje in de pauze en na afloop.

EVEN VOORSTELLEN....

Lezers van de Kroniek hebben al het nodige over mij kunnen lezen, maar voor deze nieuwsbrief wil ik mij graag ook nog even voorstellen als nieuwe voorzitter van de Westfriese Folklore.

Geboren in 1952 in het Friese Drachten ben ik al bijna 38 jaar getrouwd met Nel, een echte Schagenese. We wonen samen al sinds 1983 in Schagen, met een onderbreking van drie jaren in verband met een uitzending voor mijn werk als officier van justitie naar het eiland Sint Maarten in het Caribisch gebied.

Nel en ik zijn de trotse ouders van een zoon en een dochter en eveneens de trotse grootouders van twee kleinkinderen. Toen onze zoon nog een klein ‘purkie’ was liep Nel al met hem in de optocht mee en nu jaren later is het de beurt aan de kleinkinderen.

Het afgelopen jaar heb ik meegelopen in het bestuur om alvast wat ingeschoten te raken. Vanwege mijn werk kon ik niet direct het stokje van Rob Hogenes overnemen, maar Siem Huijberts heeft de rol van voorzitter ad interim voortreffelijk ingevuld. Zodoende heb ik in de luwte nader kennis kunnen maken met het reilen en zeilen van de folklore.

En nu dus dit jaar (waarin ik met pensioen ga) voor het ‘echie’.

Op 14 juni jl. is mijn werk als voorzitter begonnen met de prachtige, zeer druk bezochte, missverkiezing en op 28 juni barst het folkloreseizoen in alle hevigheid los. Ik heb er enorm veel zin in. De weergoden lijken ons redelijk goed gezind, dus ik reken op veel enthousiaste deelnemers aan de optocht en groot aantal bezoekers aan onze eerste Westfriese donderdag van 2018.

Ik wens iedereen een prachtig folkloreseizoen toe.

Rienk Mud

voorzitter Westfriese Folklore

 

BELANGRIJKE DATUM

Er is nog één keer gelegenheid om Westfriese kleding van de Stichting te lenen en wel op Dinsdag 26 juni, van 19.00 tot 21.00 uur in de folkloretoren van het Rijtuigmuseum, ingang Muziektuin.

 

KOFFIEBON

Net als in het vorige seizoen is de “koffiebon” een KORTINGSBON.

De deelnemende horecaondernemers kunnen dus altijd bijbetaling vragen voor duurdere consumpties. De ene zal dat doen, een ander niet.  De bon is maximaal € 1,50 waard en wordt weer door Arie Groen en Max Hopmans uitgereikt op de Laan, aan het eind van de optocht.

 

REGELS VOOR DEELNEMERS

De Stichting bevordering Westfriese folklore in Schagen (SWF) stelt zich ten doel de westfriese folklore uit te dragen om als zodanig een belangrijk onderdeel van het lokale erfgoed levend te houden.

We werken met ‘levende have’ (paarden); voor de veiligheid van deelnemers en publiek dienen daarom onderstaande regels in acht genomen te worden.

Deelnemers gaan gekleed in verantwoorde westfriese streekdracht van einde 19e eeuw (ca. 1890-1910): zie de informatiewaaier “Tien Tips bij het dragen van westfriese kleding met bijbehorende hoofdtooi”

Het SWF-bestuur is bevoegd om deelname aan de optocht te weigeren, wanneer niet aan deze voorwaarden wordt voldaan.

Deelnemers lopen voor eigen rekening en risico mee aan de optocht.

De “lopers” moeten aansluiten om geen gaten in de optocht te laten ontstaan. Ga niet “poseren” voor de vele fotografen, maar loop rustig door.

Volg eventuele aanwijzingen van koetsiers en/of bestuursleden altijd op.

Maak geen onverwachte bewegingen waar de paarden van kunnen schrikken. Steek nooit een paraplu vlak voor het hoofd van een paard op!

Bij calamiteiten: zorg eerst voor je eigen veiligheid en volg instructies van hulpdiensten en/of bestuursleden op.

Voor de lopers eindigt de optocht op de Laan (Gemeentehuis); daar worden de koffiebonnen uitgedeeld.

Maak hier de weg direct vrij, zodat de doorgang van de aanspanningen niet geblokkeerd wordt.

Zie voor meer info onze website.

 

TENSLOTTE…

Wij wensen u allen veel plezier toe in het nieuwe folkloreseizoen!

Kent u mensen die folkloregezind zijn, maar nog geen abonnement hebben op deze Nieuwsbrief, verwijs hen dan naar www.westfriesefolklore.nl

Via deze site kan men zich aanmelden voor de Nieuwsbrieven.       

 

Bestuur van de Stichting Bevordering Westfriese folklore.

 

23 juni 2018. 

miss 2018 miss 2018