Nieuwsbrief 4 2016

ingevoerd op 25-06-2016

STICHTING BEVORDERING WESTFRIESE FOLKLORE IN SCHAGEN

NIEUWSBRIEF NUMMER 4.

25 JUNI 2016

 

IJs en weder dienende gaan we aanstaande donderdag van start met het nieuwe Westfriese seizoen. De kleding ziet er spic en span uit en we hebben er weer veel zin in.  Om de optochten zo veilig mogelijk te laten verlopen hebben we, in navolging van het koetsiersreglement, een aantal regels op papier gezet waar de ‘lopers’ zich aan te houden hebben. Het ziet er allemaal wat streng en officieel uit, maar stuk voor stuk zijn het redelijke en logische afspraken waar u zich aan dient te houden, ook voor uw eigen veiligheid.

 

REGLEMENT VOOR DEELNEMERS AAN DE WESTFRIESE OPTOCHT.

De Stichting ter bevordering van de Westfriese folklore in Schagen (hierna te noemen SWF) stelt zich ten doel om de Westfriese folklore in de ruimste zin des woords uit te dragen en daarmee een belangrijke onderdeel van het lokale culturele erfgoed levend te houden.

Bedenk dat we in de optocht met ‘levende have’ (paarden) werken; voor de veiligheid van deelnemers en publiek dienen daarom onderstaande regels in acht genomen te worden.

Onder ‘deelnemers’ verstaan we in dit reglement met name de ‘lopers’ in de optocht. Voor koetsiers geldt een eigen reglement.

 

Deelnemers dienen bovenstaande doelstelling te respecteren door gekleed te gaan in verantwoorde Westfriese streekdracht uit de periode eind 19e eeuw (ca. 1890 – 1910).

Voor nadere informatie: zie de waaier “10 TIPS bij het dragen van Westfriese kleding met bijbehorende hoofdtooi”.

Het bestuur van SWF is bevoegd deelname aan de optocht te weigeren wanneer niet aan de voorwaarden wordt voldaan.

Deelnemers lopen voor eigen rekening en risico mee aan de optocht.

Voor een correct en veilig verloop van de optocht is het belangrijk dat de deelnemers aansluiten en geen gaten laten ontstaan.

Blijf nooit stil staan om te poseren voor fotografen e.d. maar loop door.

Volg eventuele aanwijzingen van achteropkomende koetsiers direct op.

Maak géén onverhoedse bewegingen of geluiden die paarden aan het schrikken kunnen maken.

Volg de aanwijzingen van vertegenwoordigers van het bestuur, zoals de verdeling van het aantal lopers tussen de aanspanningen, op.

Bij regen: klap de paraplu nooit uit vlak voor het hoofd van een paard.

Bij eventuele calamiteiten: zorg eerst voor de eigen veiligheid en volg de instructies van de hulpdiensten, verkeersregelaars of van de bestuursleden terstond op.

 De optocht eindigt voor de lopers aan het einde van de markt op de Laan;

verlaat de optocht ter hoogte van het gemeentehuis direct en blokkeer de doorgaande weg niet, zodat de aanspanningen ongestoord hun weg kunnen vervolgen.

 

 

 

 

 

MISS 2016

In een bomvol Igesz werd 16 juni j.l Kirsten Mac Donald als Miss Westfriese folklore 2016 opgevolgd door Linda Mechielsen. Een prachtige miss met een enthousiaste uitstraling, mogen we wel zeggen! Linda, veel succes en plezier gewenst in deze hoedanigheid!!!

 

LAATSTE MOGELIJKHEID KLEDINGUITLEEN

Voor degenen die het vergeten zijn: u kunt nog één keer terecht in de folkloretoren in de Muziektuin om Westfriese kleding te lenen van de Stichting.

En wel DINSDAG 28 juni a.s. van 19.00 tot 21.00 uur.

 

INLEVERDATA GELEENDE KLEDING

Maandag 12, dinsdag 13 en woensdag 14 september kan de geleende kleding worden ingeleverd in de folkloretoren in de Muziektuin.

Alleen bij inlevering in de toren op deze data krijgt men de borg terug.

Kinderkleding, onderrokken, onderbroeken en de zwarte ondermutsjes dienen gewassen & gestreken te worden ingeleverd. Anders wordt de borg ingehouden.

 

KOFFIEBON WORDT KORTINGSBON

In overleg met de SES hebben we de tekst op de koffiebon veranderd van “consumptiebon” in “kortingsbon”. De bon is maximaal € 1,50 waard: deelnemende horecaondernemers kunnen bijbetaling vragen voor consumpties die duurder zijn.

Arie Groen deelt de bonnen uit aan het einde van de optocht aan de rechterkant van de (Stille) Laan.

 

KAARTEN VOOR DE GASTDAG

Donderdag 4 augustus is het weer gastdag. Iedereen in Westfries kostuum is van harte welkom om deel te nemen aan deze klassieke Westfriese maaltijd.

Kaarten hiervoor zijn te koop voor € 12,50 bij onze infostal op de Markt.

Ook zijn ze tijdens openingsuren verkrijgbaar bij ‘Max Hopmans Brillen en Lenzen’ aan de Gedempte Gracht 31 te Schagen.

Komt u niet voor 4 augustus naar Schagen, dan kunt u ook € 12,50 of een veelvoud hiervan uiterlijk 29 juli overmaken aan de Stichting bevordering Westfriese folklore in Schagen: NL17RABO 0169 2826 94, onder vermelding van “Gastdag”+ het aantal kaarten. Deze kaarten liggen dan op 4 augustus gereed op onze Infostal op de Markt.

 

TOT SLOT

Wij wensen u een goed folkloreseizoen toe, met veel gezelligheid, mooie optochten en een veilig verloop van hopelijk zonnige donderdagen!

 

Namens het bestuur,

Rob Hogenes, voorzitter.

25 juni 2016.

 

PS:  NOG GEEN ABONNEMENT OP DE KRONIEK?

Meld je snel aan!!!!!! Zie onze website.